Als ik mensen schrijftips geef, verwijs ik regelmatig naar andere websites. In deze blog deel ik de handigste links met een korte beschrijving. Heb jij goede aanvullingen? Laat het me weten!

Afwisseling in je teksten

Afwisseling is een belangrijk ingrediënt voor lekker leesbare tekst. Als je in opeenvolgende zinnen steeds hetzelfde woord gebruikt, haakt je lezer snel af. De tip?

Ontzettend simpel in gebruik en heel waardevol voor iedere schrijver, auteur, kantoorbediende, klerk, penvoerder, scribent, secretaris, columnist, dichter, essayist, romancier, scribent, inktkoelie, pennenlikker of opsteller 😉

Antwoord op al je vragen over taal en spelling

Als schrijver loop je soms (regelmatig?!) tegen vragen over taal en spelling aan. Wat je vraag ook is: bij onze taal vind je het antwoord.

Eerlijk is eerlijk: zelf Google ik vaak mijn vraag in combinatie met de woorden ‘onze taal’ en klik dan door naar de link met het antwoord, maar bovenstaande link is het officiële startpunt voor je taal- en spellingkwesties.

Spreekwoorden, gezegden en citaten

Spreekwoorden oubollig? Misschien. Maar vaak ook een verrassend startpunt voor nieuwe invalshoeken. Niet gek dus, om regelmatig even te grasduinen!

De website werkt heel eenvoudig: vul gewoon een woord in waarbij je een spreekwoord zoekt en je krijgt de resultaten. Let op: je kunt je zoekresultaten verfijnen door te spelen met de keuzeopties. Doorzoek bijvoorbeeld ook eens de omschrijvingen van spreekwoorden!

Brainstormen in je eentje: AI

Met twijfel schrijf ik deze op, wat ik ben nog niet uitgedacht over de (ethische) consequenties van de ontwikkelingen op het gebied van AI. Waarom dan toch noemen? Goed gebruikt is ChatGPT echt fijn om mee te brainstormen.

ChatGPT is (net als andere AI tools) minder eenvoudig in gebruik dan bovenstaande websites. Je moet leren om ermee om te gaan en dat betekent vooral: je moet de juiste vragen stellen en kaders geven. Als dat lukt? Dan heb je een fantastische brainstormpartner. Vooral handig als je in je eentje moet brainstormen. Wat mij betreft blijven we ook vooral creatieve sessies met elkaar houden. Al is het maar omdat het zoveel voldoening geeft als je samen tot iets nieuws komt!

Hoe schrijf je dat woord…?

Ik weet nog goed hoe frustrerend ik het vond op de middelbare school: wij zaten midden in de overgang van de oude spelling naar de nieuwe. Was het nu pannekoek of pannenkoek?

Er worden nogal al wat schrijfwijzen door elkaar gebruikt. En de spellingscontrole van Word zorgt ook regelmatig voor verwarring. Bij twijfel kijk ik daarom altijd even op woordenlijst (AKA: ‘het groene boekje’). Dat boekje heb ik ook nog ergens liggen, maar ja: even een woord invullen op de website gaat stukken sneller dan door dat boekje bladeren. Bovendien veroudert het boekje en is de website actueel. Een echte aanrader dus!

Heb jij aanvullingen voor deze lijst?

"
xyz
Tekstschrijver Lisette van de Heg

 Hoi,

ik ben Lisette.

‘Ik schrijf omdat ik dat leuk vind en ik geniet ervan om mijn kennis over schrijven met anderen te delen.’

Na mijn Pabo-opleiding werd ik achtereenvolgens tandartsassistente (dat is een lang verhaal), moeder, romanschrijver en praktijkmanager. Dat laatste hielp me kiezen om echt voor het schrijven te gaan. Tegenwoordig kun je me inhuren als tekstschrijver, ghostwriter of schrijfbegeleider. Net wat jij nodig hebt.