Boeken 

Publicaties van Lisette van de Heg

Flirt, een romance

Kort nadat Laura’s enige zoon op kamers is gegaan, overlijdt plotseling haar moeder. Het lege nest waar Laura al mee worstelde, voelt hierdoor nog leger. Het is niet haar man Johan die ziet hoe moeilijk ze het heeft, maar Jean Paul.

Flirt is een eerlijke roman over een confronterend thema. Wat zou jij doen als je partner niet ziet waar je mee worstelt, maar een ander wel? Wat mag het kosten om de leegte in je leven te vullen?

Fragment uit: Flirt

MOCHT JE MORGEN TIJD EN ZIN HEBBEN: IK BEN VRIJ EN HET LIJKT ME GEZELLIG OM EEN KOP KOFFIE TE GAAN DRINKEN.

Een paar minuten later kreeg ik spijt van mijn berichtje, maar toen ik weer op mijn telefoon keek, had Jean Paul het al gelezen.
Ik zuchtte, legde mijn telefoon weg, begon met de voorbereidingen voor het eten en probeerde er niet meer aan te denken. Vlak voordat ik Johan thuis verwachtte, keek ik nog een keer op mijn telefoon.

LEUK. TIEN UUR BIJ OKKES THEEHUIS?

Ik slikte.
Stuurde een duimpje.
Zette het scherm uit en legde mijn telefoon zachtjes in de keukenla.

Meer over dit boek

Dit verhaal gaat verder op www.flirtromance.nl

Hier vind je:

  • achtergrondinformatie
  • extra leesfragmenten
  • vragen voor je boekenclub
  • en meer…

Gevaarlijke vondst

De opa van Roos is edelsteendeskundige. Als een vriendin van hem, de archeoloog Jennifer, in Israël een raadselachtige steen vindt, roept ze zijn hulp in. Opa gaat naar Israël om onderzoek te doen en Roos mag mee!

Wanneer ze in Jeruzalem aankomen, is iedereen in rep en roer. De steen is gestolen en de politie doet geheimzinnig. Samen met haar vrienden Lisa en Kenzo ontdekt Roos meer over de bijzondere vondst. Is het mogelijk dat de steen helpt om met de God van de Bijbel te praten?

Voor ze het weten, raken de kinderen en opa verwikkeld in een gevaarlijke situatie!

Leeftijd: 11+

Fragment: Uit: Gevaarlijke vondst

De steen was wit, spierwit.
En rond.
Maar toch ook wat hoekig.
Of toch rond?
Roos fronste.

‘Let op,’ fluisterde opa.
Roos ging dichterbij staan.
Juist toen er weer een druppel viel, hield opa de steen onder de kraan.
Roos knipperde met haar ogen.
Had ze dat goed gezien?
Hoe…?
‘Zag je dat?’ vroeg opa.
Ze knikte, maar toen schudde ze haar hoofd, want wat had ze nu eigenlijk gezien?
‘Het ging heel snel,’ fluisterde Roos. ‘Ik weet niet zeker…’
‘Blijf kijken.’
En weer hield opa, precies op het moment dat er een druppel viel, de steen onder de kraan.
De witte steen flitste op.

Over dit boek

👉Drie kinderen, een archeoloog en een slimme opa.
👉Twee locaties (Nederland en Israël).

Dat waren de ingrediënten waar ik mee aan de slag mocht om mijn eerste kinderboek te schrijven.

De personages en de locaties waren namelijk al bekend, omdat dit boek is geschreven bij televisieserie De Diamant.

In het najaar van 2019 bedacht ik de verhaallijn: een raadsel, slimme kinderen en een stel slechteriken.

Dat leek me wel wat.

Het resultaat?

Een spannend verhaal over een bijzondere archeologische vondst! Uitgegeven door uitgeverij Scholten.

Het Dorp

Het dorp is een verhalenbundel voor lezers die houden van een diepere betekenis in een verhaal. De tien vertellingen zijn geïnspireerd op bekende bijbelverhalen en geven er een nieuwe kijk op. In de prachtige tekeningen van Wilmer van Essen zijn verrassend veel elementen uit de verhalen terug te vinden.

Fragment: Uit: Het verzoek van de kunstenaar

‘Ik wil je wat vragen,’ zei de kunstenaar op een dag tegen de boer die in zijn weiland aan het werk was.
‘Vragen staat vrij,’ antwoordde de boer en hij grijnsde zijn scheve tanden bloot en tikte tegen zijn pet.
‘Ik wil je vragen om iets voor me te doen,’ zei de kunstenaar.
De boer keek hem afwachtend aan. Hij was een zwijgzame man en geduldig bovendien. Hij vond het niet erg om te wachten op een ander als die langzaam uit zijn woorden kwam.
‘Het zit namelijk zo,’ de kunstenaar liep een paar passen heen en een paar passen terug, ‘ik zou graag willen dat je hier, op deze plek, gaat graven.’

Over dit boek

Een paar jaar geleden kreeg ik de vraag om een kort verhaal te schrijven voor het project ‘Hart van Pasen’. Een verhaal over Pasen, voor mensen die niet bekend zijn met dit feest.

Deze vraag bezorgde me heel wat hoofdbrekens, maar op een ochtend werd ik wakker met een idee. Ik rende naar beneden en zat om half zes achter mijn computer (iedereen die mij kent, weet hoe uitzonderlijk dat is).

Zonder pauze schreef ik door tot mijn gezin beneden kwam voor het ontbijt. Op dat moment stond de eerste van de Kunstenaar op papier.

Dit verhaal voelde voor mij als een geschenk van God. De kunstenaar en de inwoners van het dorp hadden mijn hart gestolen. Het was daarom misschien wel vanzelfsprekend dat ik meer van deze verhalen zou schrijven.

Het idee van God als kunstenaar raakt de essentie van hoe ik God zie. Hij staat aan de oorsprong van alles en heeft de intentie om alles ‘goed’ te maken. Het ‘goed van de kunstenaar is zoveel meer dan ons eigen ‘goed’, maar toch denken wij mensen (de inwoners van het dorp) het vaak beter te weten.

In de verhalen komt dat verschil tussen Gods ‘goed’ en ons menselijke ‘goed’ regelmatig terug.

Ik hoop dat de verhalen niet alleen leesplezier geven, maar dat ze je ook inspireren om na te denken over de relatie tussen de kunstenaar en de inwoners van het dorp!

De prachtige tekeningen zijn gemaakt door Wilmer van Essen. Uitgegeven door uitgeverij Vuurbaak.

Winnaar publieksprijs Christelijke boek. Vertaald naar het Duits, Engels en Zuid-Afrikaans.

De kunstenaar

In een kleurloos dorp komt alles tot leven wanneer de kunstenaar arriveert. Midden in het grauwe plaatsje bouwt hij aan een prachtig, kleurrijk cadeau voor alle dorpsbewoners. De sfeer verandert volledig. Liefde en kleur krijgen een belangrijke plek in het leven van de inwoners.

Maar dan gebeurt er iets waardoor alles op losse schroeven komt te staan…

Fragment

In de stilte die viel, wist iedere aanwezige, van klein tot groot dat de kunstenaar iets heel belangrijks zou zeggen. De mensen hielden hun adem in, hun oren gespitst.
‘Denk eraan dat je nooit in de machinekamer komt.’
De ernst die sprak uit de ogen van de kunstenaar raakte de aanwezigen diep en haast als vanzelf begonnen ze met hun hoofden te schudden. Nee, natuurlijk zouden ze niet in de machinekamer komen.
‘We zullen er niet aankomen,’ zei de burgemeester. En alle anderen mompelden instemmend.

Toen klapte de kunstenaar in zijn handen en plotseling werd achter hem zichtbaar wat niemand tot die tijd had kunnen zien.  De lijntjes rond de ogen van de kunstenaar verzachtten en hij glimlachte.
‘Vrienden, dan geef ik jullie nu…’

‘… de draaimolen. Geniet ervan, heb elkaar lief en wees gelukkig.’

Over dit boek

Een paar jaar geleden kreeg ik de vraag om een kort verhaal te schrijven voor het project ‘Hart van Pasen’. Een verhaal over Pasen, voor mensen die niet bekend zijn met dit feest.

Deze vraag bezorgde me heel wat hoofdbrekens, maar op een ochtend werd ik wakker met een idee. Ik rende naar beneden en zat om half zes achter mijn computer (iedereen die mij kent, weet hoe uitzonderlijk dat is).

Zonder pauze schreef ik door tot mijn gezin beneden kwam voor het ontbijt. Op dat moment stond de eerste van de Kunstenaar op papier.

Dit verhaal voelde voor mij als een geschenk van God. De kunstenaar en de inwoners van het dorp hadden mijn hart gestolen. Het was daarom misschien wel vanzelfsprekend dat ik meer van deze verhalen zou schrijven.

Je vindt deze verhalen terug in de bundel Het dorp.

Toegift: Speciaal voor juffen en meesters in het basisonderwijs hebben wij een kijkwijzer gemaakt bij het prentenboek ‘De Kunstenaar’. Samen met het digitale prentenboek heb je zo een hele mooie les.

Later

‘Toen Ben Vervoort zes jaar en drie weken oud was, verdween zijn moeder.’

Het verdwijnen van Bens moeder tekent de levens van hem en zijn vader. Samen proberen ze er het beste van te maken. Ze knappen een oud busje op en tijdens de vakanties trekken ze eropuit.
Tientallen jaren later besluit Ben in een opwelling om opnieuw samen met zijn vader een reis te maken met de bus. Deze reis blijkt een spiegel te zijn van hun reizen in het verleden. Tijdens de tocht komt er steeds meer aan het licht over Bens moeder en wat er is gebeurd.
De reis loopt uit op meer dan alleen een zoektocht naar de waarheid over zijn moeder en Ben vindt iets waarvan hij niet wist dat hij het zocht.

Fragment

‘We gaan vissen.’ Zijn vader grijnsde en Ben vroeg niet verder.
Niet veel later gingen ze op pad. Ze rolden hun broekspijpen op en stapten de zee in. Met hun blote handen visten ze mosselen uit de zee en sloegen die kapot. Veel schelpen waren leeg, maar uiteindelijk vonden ze allebei een schelp met mossel. Met de mossel aan de knijper liepen ze over een steiger een stukje boven de zee.
Het waaide hard en Ben proefde zout op zijn lippen. Hij keek naar zijn vader en zag de dunne, melkwitte benen met blauwe aders aan de oppervlakte, de schuifelende stappen en het wankele evenwicht, maar zijn ogen straalden en hij lachte naar Ben.
Zo was het vroeger.
Zo was het nu.

Over dit boek

Ieder jaar is er in maart de maand van het christelijke boek. Christelijke boekhandels geven in deze maand een actieboek weg aan hun klanten.

In 2014 was Later het actieboek. Aangezien over de boeken Mara en Noor werd gezegd dat het vrouwenboeken waren, zocht ik nu naar een thema dat zowel door mannen als vrouwen interessant gevonden zou worden.

Zo kwam ik uit bij de complexe relatie tussen een vader en een zoon.

Ik moest me houden aan de een maximum aantal woorden, wat een beperking voor de verhaallijn betekende, maar wat me tegelijkertijd uitdaagde om creatief te zoeken naar woorden om dit verhaal tóch bij de lezers te laten binnenkomen.

Ben, zijn vader en het volkswagenbusje bezorgden mij én veel lezers een onvergetelijke tijd.

Bedankt, BCB, voor deze mooie opdracht!

Toegift
Beluister De brief van Bens vader.

SUB ROSA

‘Het huwelijk is voorbestemd voor man en vrouw,’ zegt de man, en ineens stapt hij over op Engels. ‘God created Adam and Eve, not Adam and Steve.’ Er wordt gelachen. De man, blij met zijn succesnummer, herhaalt het voor de zekerheid, zodat het niemand kan ontgaan. Adam and Eve, not Adam and Steve. Ik sta versteld.
Wanneer Katinka werkt aan een artikel over ‘relige anno nu’, maakt ze kennis met een wereld die nieuw voor haar is. Voor het eerst van haar leven komt ze in een kerk. Daar loopt ze tegen een verhaal aan dat haar verontwaardigt en schokt.

Ze besluit een boek te schrijven en verdiept zich in het christendom. Katinka gaat zelfs zo ver dat ze zich bij een kerk aansluit. Daar ontmoet ze Elke, die zo lijkt te zijn weggelopen uit haar verhaal; een meisje dat worstelt met haar lesbische gevoelens en in de knoei zit met zichzelf, haar geloof en haar kerk.

Katinka is vastbesloten om de houding van de kerk aan de kaak te stellen. Maar is dat haar enige reden om zich zo in het onderwerp vast te bijten?

Fragment

Roos is in mijn hoofd. Dag en nacht. Vlinders in mijn buik. Hoe moet ik me gedragen bij haar?
Haar kwijtraken zou erger zijn dan al het andere, dus ik doe alsof en speel toneel. Overdag kan ik mezelf niet zijn, ‘s nachts lig ik wakker en droom ik met mijn ogen open hoe het zou kunnen zijn. Als alles anders was.Na de les maatschappijleer heb ik de teksten nog eens opgezocht. Ik lees de Bijbel en zie hoe God het bedoeld heeft. Hij maakte alles en zag dat het goed was. Ik sluit mijn ogen en huil stille tranen.

Was ik niet goed, God? Hebt U bij mij een foutje gemaakt?

In de pers

De pers over Sub rosa:

Recensie ND ‘Lef kan Lisette van de Heg niet ontzegd worden.’
Recensie Visie ‘Knap hoe Lisette van de Heg een gevoelig onderwerp respectvol en indringend op de kaart zet.’
Interview Barneveldse Krant ‘Lisette van de Heg schrijft roman over homoseksualiteit en houding van de kerk.’
Interview met Boekengek

NOOR

Een gezellig avondje uit, gevolgd door een fataal ongeval. De hoogzwangere Nora verliest haar kind en loopt littekens op die nooit zullen verdwijnen. Er is maar één schuldige en dat is degene die in zijn dronkenschap het ongeluk veroorzaakt.

Twee geliefden, hun huwelijk en het ongeluk. Nora richt zich op gerechtigheid en vergelding, maar dat is niet wat Job zoekt. Hij verloor niet alleen zijn zoon, maar ook zijn vrouw. Met zijn kunst probeert hij te herstellen wat kapotging.

Niemand kan zich voorbereiden op zware tegenslagen, niemand kan oefenen of voorspellen hoe je reageert als het ergst denkbare je overkomt.

Waar de een wegduikt, zoekt de ander het licht op.

Fragment

Het knipperlicht klikt, we verlaten de snelweg met een scherpe bocht naar rechts en rijden naar het kruispunt. Ook hier is geen verkeer. Toch staat het verkeerslicht op rood en als we wachten, kijkt Job me een moment aan. ‘Ik hou van je, Noor.’

‘Ik van jou.’

Vanuit mijn ooghoeken zie ik het licht van rood naar groen verspringen. Job merkt het ook. Hij kijkt weer voor zich en trekt op, we steken over en zijn nu bijna thuis. De snelle flits van rechts beukt op me in. Geen tijd voor angst.

Of schrik. Pijn. ‘JOB!’ Ik moet mijn kind beschermen. Duik in elkaar. Pijn.

In de pers

Recensie ND ‘Het gat is te zwart.’
Interview Visie ‘Schrijven is vooral hard ploeteren’
Interview Tzum ‘Lisette van de Heg over de vliegende start van haar schrijverschap’
Interview Barneveldse krant ‘Barneveldse Lisette van de Heg lanceert tweede boek Noor.’
Recensie Eilanden-Nieuws 


Christelijke Publieksprijs 2012
Met twintig procent van de stemmen kreeg Noor een goede tweede plaats. Witter dan Sneeuw van Marianne Grandia, werd de winnaar van de Christelijke publieksprijs 2012.

MARA

Zeeland, 1931. Maria wordt door haar stiefvader op de boot gezet naar Vlissingen. Haar zwangerschap moet verborgen blijven voor de dorpelingen en om de goede naam van haar familie te redden wordt ze naar haar tante gestuurd die op de voorouderlijke boerderij woont.

Op die eenzame plek wacht Maria, afgesneden van de wereld om haar heen, op de geboorte van een baby die ze nooit gewenst heeft.

Wat blijft er over voor een jonge vrouw die geen ouderlijk huis meer heeft, die haar vertrouwen in mensen heeft verloren, een vrouw die geen verwachtingen meer heeft van haar toekomst? Mara is een aangrijpend debuut, waarin onvoorwaardelijke liefde, zwijgen of spreken, en doorzettingsvermogen de eigenlijke hoofdrolspelers zijn.

Fragment

De nacht was nog diepdonker toen het tijd werd om te vertrekken. Ik had niet geslapen. Met trage bewegingen kleedde ik mezelf op de reis die voor me lag. Ik had warme kleding nodig, want het was een gure nacht. Met ieder kledingstuk dat ik aantrok, schermde ik mijn lichaam een stukje verder af. Met mijn hand tegen het koude glas gedrukt, keek ik een laatste maal uit het raam van mijn slaapkamer en zag dat de hemel treurde.
Mijn moeder treurde niet, zij weigerde nog steeds mij aan te kijken en sprak geen woord. Ik strekte mijn armen, omhelsde haar en hoopte op nog een woord, een gebaar, een kus. Niets van dat alles, ze was als een gebeeldhouwd stuk marmer zonder emotie en uiteindelijk gaf ik haar een kus op haar wang en liet mijn armen zakken. Ik klemde mijn kaken stijf op elkaar en draaide me van haar af om mijn koffers te pakken die al klaarstonden.

In de pers

Interview ND ‘Misbruik maakt me woedend.’
Interview RD ‘Nieuw Nederlands talent.’
Interview webmagazine puur ‘Sterke debuutroman over incest.’
Interview de Weekkrant ‘Aangrijpend debuut.’
Visie
Protestant.nl
Waarheidsvriend
Inspiratie Magazine
Reveil

13 maart: Publieksprijs 2010
Zaterdag 13 maart is tijdens het Letterfestival in Doorn bekendgemaakt dat Mara de winnaar is van de Christelijke Publieksprijs 2010! Mara kreeg 32% van de stemmen.

Pin It on Pinterest