Elevatorpitch

blog

Anderhalf jaar geleden had ik nog nooit van de elevatorpitch gehoord.
Inmiddels weet ik dat er ondernemers zijn die wekelijks pitchen tijdens hun BNI-netwerkontbijt.
Dat er wedstrijden elevatorpitchen bestaan.
Dat er coaches zijn die jou leren pitchen.
Dat ik het best lastig vind om zelf te pitchen.

En ik ontdekte een manier van pitchen waar ik me fijn bij voel. Ik ontdekte de storypitch.

Maar eerst…

kladblok met vragen over schrijven

Wat is een elevatorpitch?

De naam elevatorpitch verraadt het al. Terwijl je met een onbekende in de lift staat, moet je in een paar woorden kunnen uitleggen wie je bent en wat je doet. Dat is een heel handige vaardigheid voor een ondernemer.
Meestal wordt er een tijdsduur van een minuut aan de pitch gekoppeld (de tijd die de lift erover doet om je naar de andere verdieping te brengen)

Hoe maak je een elevatorpitch?

De eerste keer dat ik moest gaan pitchen, struinde ik internet af op zoek naar tips. Hoe pak je dat pitchen aan en waar moet je (afgezien van de tijdsduur) op letten? Ik kwam de XYZ-formule tegen die Bart van de Belt deelt in dit filmpje . De formule vond ik fijn, de eenvoudige opbouw bood houvast en ik maakte daar dankbaar gebruik van.

Show, don’t tell

Na die eerste keer pitchen bleef ik deze opbouw gebruiken. Toch begon er langzamerhand iets aan me te knagen. De ‘recht in je gezicht’ aanpak past niet zo goed bij mij. Misschien omdat ik bij het schrijven van mijn romans iets heel anders heb geleerd. Namelijk dat het beter is om je lezer zelf de beelden te laten vormen in plaats van alles letterlijk voor te kauwen. Daar bestaat zelfs een mooie schrijfterm voor: Show, don’t tell.

Wat jij als pitchende ondernemer hebt aan Show, don’t tell?  Ik had er het volgende aan, sterker nog, ik won er mijn eerste bedrijfsfilmpje mee!

Pitchwedstrijd

Ik wist vooraf dat er allemaal ondernemers aanwezig zouden zijn. Ik kon mijn verhaal daarom eenvoudig aanpassen aan deze doelgroep: ondernemers. Ik koos een herkenbare situatie die deze doelgroep zou aanspreken. Dit was mijn pitch:

 

Deze pitch leverde me bovenstaande filmpje, gemaakt door Mootiv op.

Jij bent ondernemer en je hebt een verhaal over je product of dienst.
Dat verhaal wil je delen met je klanten. Je vertelt erover, je bent enthousiast, je geeft antwoord op de vragen van je klant en je deelt je kennis.

Datzelfde verhaal wil je ook kwijt op je website, op je Facebookpagina in je blog of misschien in een brochure of folder die je laat maken.

Eitje, toch?

Je gaat zitten, opent je tekstverwerker en je staart naar die knipperende cursor.
Je schrijft een paar woorden, maar al heel snel wordt de delete-knop je beste vriend.

Je kijkt op je horloge en je bedenkt dat je echt wel wat beters te doen hebt. Jouw bedrijf vraagt je aandacht!

Die tekst komt wel. Volgende week, volgende maand, of misschien…
In elk geval: vóór het einde van het jaar. Dan is die tekst er wel.

Herkenbaar?

Van uitstel, komt afstel.

Maar er is een oplossing. Die oplossing heet: Lisette van de Heg. Ik ben tekstschrijver en ik vertel jouw verhaal in duidelijke taal.

 

Niet alleen was ik een pitchervaring rijker. Ik kreeg ook nog eens de kans om de pitch op te laten nemen in een opnamestudio.

Prachtig toch?!

Storypitch

Een week nadat ik met deze pitch de wedstrijd won, was ik bij een lezing.

Presentatiecoach Gabriëlle Dick noemde de term ‘storypitch’ en paste het meteen toe. Ik herkende de opbouw direct, want die had ik een week eerder zelf gebruikt.

Ik dacht enthousiast: Pitchen kan en mag dus ook anders!

XYZ-pitch of storypitch?

Maakt het uit of je een formule gebruikt voor je pitch, of dat je de pitch aankleedt met een verhaal? Nee, ik denk niet dat het daarom draait.
De belangrijkste les die ik leerde was: pitch op de manier die bij jou past. Ga na wat je prettig vindt en dwing jezelf niet in de succesformule van een ander.
Want het is jouw verhaal. Jouw product. Jouw dienst.
En jouw elevatorpitch.

Wat vind jij een fijne manier van pitchen?

 

Gerelateerde artikelen

Handige links voor schrijvers

Handige links voor schrijvers

Als ik mensen schrijftips geef, verwijs ik regelmatig naar andere websites. In deze blog deel ik mijn top 5 van handigste links met een korte beschrijving. Heb jij goede aanvullingen? Laat het me weten!Afwisseling in je tekstenAfwisseling is een belangrijk ingrediënt...

Goede tekst versterkt de verbinding tussen ouders en school

Goede tekst versterkt de verbinding tussen ouders en school

Het primaire doel van je onderwijsinstelling heeft uiteraard met ‘goed onderwijs geven’ te maken. Binnen dat brede kader zijn er echter veel factoren die mede bepalen in hoeverre dit slaagt. Op een (basis)school zijn de belangrijkste partijen intensief op elkaar...

Wat doet een ghostwriter? En waarom zou je er een inschakelen?

Wat doet een ghostwriter? En waarom zou je er een inschakelen?

Wat doet een ghostwriter? Een van de eerste keren dat ik iemand mailde over mijn werk als ghostwriter, kreeg ik als antwoord: "Ik moest even opzoeken wat een ghostwriter is. Ik had geen idee." Dat was een eye-opener voor me. Ik ben al jarenlang schrijver en de term...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.