Doelgroepgericht schrijven
Laatst kwam het belang van de doelgroep ter sprake tijdens een intervisiebijeenkomst met tekstschrijvers. Wat we allemaal herkennen: door je doelgroep duidelijk voor ogen te houden tijdens het schrijven, buigt de tekst zich (haast automatisch) richting die doelgroep. Daarmee wordt de tekst duidelijker en doelgerichter dan een tekst die geschreven is zonder een doelgroep in gedachten te houden.
Casus: bedrijfsleven of particulieren?
Als voorbeeld bespraken we een tekst die qua toon vooral gericht was op particulieren. Een paar woorden waren echter specifiek gericht op het bedrijfsleven.
Het gevolg? Verwarring.
Want voor wie was die tekst nu geschreven? Wie moest zich aangesproken voelen?
De particulier of de ondernemer?
En is het belangrijk dat dit onderscheid er is?
In dit geval was het zeker belangrijk. De zender van de tekst wilde zaken doen met het bedrijfsleven (en stond open voor af en toe een opdracht door particulieren), maar de toon van de tekst suggereerde dat hij vooral zaken wilde doen met particulieren.
De toon van een tekst
De oplossing in dit geval was daarom het veranderen van de toon. Die moest beter gaan passen bij de doelgroep, in dit geval het bedrijfsleven. We zochten naar een zakelijke tone of voice.
Om dat concreet te maken, hebben we gekeken welke woorden geschikt waren voor de zakelijke doelgroep én welke woorden in de huidige tekst voor verwarring zorgden.
Ook deden we de suggestie om op de website, door middel van bijvoorbeeld knoppen, een duidelijk onderscheid te maken tussen het aanbod voor het bedrijfsleven en het aanbod voor particulieren. Duidelijke ‘wegwijzers’ helpen zo mee om de juiste tekst bij de juiste doelgroep te krijgen
Tekst die past bij je doelgroep
Lastig, om de juiste woorden voor je doelgroep te kiezen?
Ja, soms wel. Maar het is zeker de moeite waard!
Lees de blog:‘Schrijven? Ken je doelgroep!’ als je hier meer over wilt weten.
Heb je geen tijd of zin om hier zelf over na te denken?
Neem contact met me op. Ik kijk graag wat ik voor je kan betekenen!