Hoe schrijf je een boek?

blog

Een schrijverscarrière is altijd in beweging heb ik ontdekt. Zo vind ik mezelf nu terug achter de PC met het idee om te bloggen rondom de vraag: Hoe schrijf je een boek?

Hoe dat zo kwam lees je hieronder.

Heb je weinig tijd om te lezen, maar wil je wel weten wat je kunt verwachten van deze blogserie?
Scroll direct door naar de alinea: ‘Hoe schrijf je een boek?’

Tien jaar boeken schrijven

Dit jaar was het tien jaar geleden dat mijn debuut Mara verscheen. Tien jaar! Het was een debuut dat voor mij alle verwachtingen overtrof. Mijn nuchtere ik zei: ‘Als ik een uitgever vind, ben ik tevreden.’ Mijn voorzichtige droom ging over enthousiaste lezers. Van heel veel meer durfde ik niet te dromen, want de realiteit voor debuterende schrijvers was weerbarstig. Dat wist ik heel goed.

Maar Mara sleurde mij mee in een overweldigende ervaring. Ineens gaf ik interviews, werden er foto’s van me gemaakt en schreven kranten recensies. Er kwam al snel een tweede druk, gevolgd door een derde, ik won de prijs voor beste christelijke boek, de filmrechten werden verkocht en Mara werd vertaald in verschillende talen.

Overweldigend!

Ups en downs

In de tien jaar na het verschijnen van Mara schreef ik nog meer romans die ook overwegend goede beoordelingen ontvingen. Iedere keer kroop ik in de huid van mijn personages en diepte ik onderwerpen uit waar ik nieuwsgierig naar was. Ik genoot ervan.

Als ik maar kon schrijven was ik blij.

Ondertussen had ik ook een andere baan waar ik veel plezier in had. Ik leerde veel, had fijne collega’s en, niet onbelangrijk: het was onmogelijk om me op mijn werkplek af te zonderen. Iets wat ik thuis, tijdens het schrijven, al meer dan genoeg deed.

De combinatie van fictie schrijven en mijn baan was ideaal.

Maar dat veranderde…

Ik weet niet hoe of waarom. Ik ontdekte het toen eindelijk tot me doordrong dat ik last had van een writersblock. Iets waar ik voorheen nooit zo in geloofde. Mijn motto was: je moet gewoon gaan zitten en aan het werk gaan.

Dus dat deed ik braaf op mijn schrijfdagen. En ik schreef ook best wel eens wat op. Het was alleen niet publicabel en ik was nooit tevreden. Blijdschap over het schrijven was ver te zoeken. Dat writersblock was echt een feit.  

Writsersblock doorbreken

Toen ik dat eenmaal doorhad en accepteerde, ging ik nadenken over het waarom. Waar kwam deze blokkade vandaan?

Ook stelde ik mezelf de vraag: is het erg dat schrijven niet meer lukt? Ik had tenslotte een leuke baan en ik had een paar mooie titels op mijn naam staan. Misschien was dat wel genoeg en moest ik mijn pen in de wilgen hangen.

Lang verhaal kort: ja, het was erg.

Ik miste het schrijven, de voldoening, het zoeken naar de juiste toon, het spelen met woorden, zinnen en interpunctie. Ik miste het rammelen op een toetsenbord. En, niet onbelangrijk: ik was thuis niet de gezelligste, omdat het schrijven niet lukte. 

Na lang nadenken besloot ik uiteindelijk om mijn baan op te zeggen en als tekstschrijver aan de slag te gaan.

Tekstschrijven en bloggen

Er ging een nieuwe wereld voor me open en ik ontdekte dat ik met net zoveel plezier zakelijke teksten als fictie schrijf. Bovendien loste mijn writersblock op in het niets! In dat eerste ondernemersjaar schreef ik 10 korte verhalen, wat resulteerde in de bundel Het dorp.

Als startende ondernemer moest ik veel leren en ik begon ook te bloggen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn klanten.

Ik ontdekte dat ik bloggen leuk vind!

Als ondernemer moest ik bloggen over tekstschrijven (dacht ik), maar al mijmerend over mijn jubileum bedacht ik dat ik ook – of misschien wel liever – wil bloggen over fictie!

‘Hoe schrijf je een boek?’

Deze vraag is me in de afgelopen tien jaar vaak gesteld. Het lijkt me daarom leuk om je mee te nemen in de ontwikkelingen die leiden tot een nieuwe roman. De blogs zullen onder andere gaan over (in willekeurige volgorde):

  • het kiezen van een onderwerp
  • personages
  • verteltijd
  • perspectief
  • wel of geen proloog
  • de opbouw van het verhaal
  • schrijven, herschrijven, schrappen, nog meer herschrijven
  • besprekingen met de uitgever
  • research doen, … (ik kan nog wel even doorgaan, maar voor nu lijkt het me wel even voldoende).

Als kapstok gebruik ik voorbeelden uit Mara én ik geef een inkijkje in het schrijfproces rondom de roman waar ik op dit moment aan werk.

Een roman over overspel in een goede relatie.

Oef, nu staat het zwart op wit.

Een boek schrijven is spannend

Het opschrijven van bovenstaande, en het straks publiceren van deze blog, vind ik belachelijk spannend. In het verleden ‘durfde’ ik nooit te praten over projecten waar ik mee bezig was, want: misschien strandt het project uiteindelijk wel, misschien wordt het toch een heel ander verhaal, of misschien vinden mensen het bij voorbaat al niets en zit er niemand op te wachten.

Bloggen over een nieuw boek is nog spannender. Kan ik mensen deelgenoot maken van het schrijfproces, zonder de grip op het proces kwijt te raken? Als ik ga bloggen over het schrijven van dit boek, móet die roman er wel komen. Zitten mensen hierop te wachten? En wie dan? Lezers of (beginnende) schrijvers?

Toch wil ik dit gaan doen. Omdat ik heb ontdekt hoeveel waarde een blog heeft voor mensen die op zoek zijn naar informatie over een bepaald onderwerp.

Praat mee!

Wil jij weten hoe je (zelf) een boek schrijft? Lees en praat dan vooral mee. Ik vind het leuk om in gesprek te gaan!

Op de hoogte blijven?

Vul je naam en e-mailadres in en ontvang een berichtje als er een nieuwe blog over het schrijven van een roman online staat.

Blogserie: hoe schrijf je een roman?

2 + 5 =

Gerelateerde artikelen

De romanschrijver experimenteert met taal

De romanschrijver experimenteert met taal

      Experimenteren met taal, dat klinkt ingewikkeld... 'Ik laat in een dialoog soms weg wie er spreekt,' reageerde ik onder een bericht van een redacteur op LinkedIn. 'Om de impact te verhogen.' 'Maar is dan nog wel duidelijk wie wat zegt?' vroeg hij....

Personages voor je roman ontwikkelen #deel 2

    Typisch... 'Mijn Nederlands docent zei 15 keer "zeg maar" tijdens de les!' verkondigde mijn dochter verontwaardigd. 'Heb je dat teruggekoppeld?' vroeg ik haar. 'Nee... Dat had ik misschien wel kunnen doen.''Of je laat het erbij,' zei mijn man. 'Er zijn...

Personages voor je roman ontwikkelen #deel 1

Personages maken je roman Een verhaal drijft op de personages (en op de plot, de verteltoon, spanningsbogen, cliffhangers en veel meer… 😉) Je begrijpt: over al deze onderwerpen volgen nog blogs, maar vandaag staan de personages centraal. Die bepalen voor een groot...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.