Mara

Winnaar publieksprijs Christelijke boek. Vertaald naar het Duits, Engels en Zuid-Afrikaans. Filmrechten verkocht.Zeeland, 1931. Maria wordt door haar stiefvader op de boot gezet naar Vlissingen. Haar zwangerschap moet verborgen blijven voor de dorpelingen en om de goede naam van haar familie te redden wordt ze naar haar tante gestuurd die op de voorouderlijke boerderij woont.

Op die eenzame plek wacht Maria, afgesneden van de wereld om haar heen, op de geboorte van een baby die ze nooit gewenst heeft.

Wat blijft er over voor een jonge vrouw die geen ouderlijk huis meer heeft, die haar vertrouwen in mensen heeft verloren, een vrouw die geen verwachtingen meer heeft van haar toekomst? Mara is een aangrijpend debuut, waarin onvoorwaardelijke liefde, zwijgen of spreken, en doorzettingsvermogen de eigenlijke hoofdrolspelers zijn.

De nacht was nog diepdonker toen het tijd werd om te vertrekken. Ik had niet geslapen. Met trage bewegingen kleedde ik mezelf op de reis die voor me lag. Ik had warme kleding nodig, want het was een gure nacht. Met ieder kledingstuk dat ik aantrok, schermde ik mijn lichaam een stukje verder af. Met mijn hand tegen het koude glas gedrukt, keek ik een laatste maal uit het raam van mijn slaapkamer en zag dat de hemel treurde.
Mijn moeder treurde niet, zij weigerde nog steeds mij aan te kijken en sprak geen woord. Ik strekte mijn armen, omhelsde haar en hoopte op nog een woord, een gebaar, een kus. Niets van dat alles, ze was als een gebeeldhouwd stuk marmer zonder emotie en uiteindelijk gaf ik haar een kus op haar wang en liet mijn armen zakken. Ik klemde mijn kaken stijf op elkaar en draaide me van haar af om mijn koffers te pakken die al klaarstonden.

Pin It on Pinterest