Sub rosa

Een roman over een actueel onderwerp: homoseksualiteit en geloof.‘Het huwelijk is voorbestemd voor man en vrouw,’ zegt de man, en ineens stapt hij over op Engels. ‘God created Adam and Eve, not Adam and Steve.’ Er wordt gelachen. De man, blij met zijn succesnummer, herhaalt het voor de zekerheid, zodat het niemand kan ontgaan. Adam and Eve, not Adam and Steve. Ik sta versteld.
Wanneer Katinka werkt aan een artikel over ‘relige anno nu’, maakt ze kennis met een wereld die nieuw voor haar is. Voor het eerst van haar leven komt ze in een kerk. Daar loopt ze tegen een verhaal aan dat haar verontwaardigt en schokt.

Ze besluit een boek te schrijven en verdiept zich in het christendom. Katinka gaat zelfs zo ver dat ze zich bij een kerk aansluit. Daar ontmoet ze Elke, die zo lijkt te zijn weggelopen uit haar verhaal; een meisje dat worstelt met haar lesbische gevoelens en in de knoei zit met zichzelf, haar geloof en haar kerk.

Katinka is vastbesloten om de houding van de kerk aan de kaak te stellen. Maar is dat haar enige reden om zich zo in het onderwerp vast te bijten?

Roos is in mijn hoofd. Dag en nacht. Vlinders in mijn buik. Hoe moet ik me gedragen bij haar?
Haar kwijtraken zou erger zijn dan al het andere, dus ik doe alsof en speel toneel. Overdag kan ik mezelf niet zijn, ’s nachts lig ik wakker en droom ik met mijn ogen open hoe het zou kunnen zijn. Als alles anders was.Na de les maatschappijleer heb ik de teksten nog eens opgezocht. Ik lees de Bijbel en zie hoe God het bedoeld heeft. Hij maakte alles en zag dat het goed was. Ik sluit mijn ogen en huil stille tranen.

Was ik niet goed, God? Hebt U bij mij een foutje gemaakt?