Vorige week was ik bij een kledingruilparty, georganiseerd door ZIJ Barneveld. De organisatie had zich laten inspireren door het boek Groen op hakken en vroeg of ik daar iets uit wilde voorlezen tijdens deze avond. Dat deed ik natuurlijk graag!

Deze kledingruilparty zette me opnieuw stil bij onze consumptiemaatschappij en ik moest denken aan mijn zwarte shirtje met spaghettibandjes.

Het is een shirtje dat niet slijt

Helaas kan ik me niet precies herinneren wanneer ik het shirtje kocht. Wat ik nog wel weet is dat het bij de H&M vandaan komt en dat ik er een H&M bedrag voor betaalde.

Wat er zo bijzonder aan een zwart shirtje met spaghettibandjes is?
Niet veel, behalve dat het niet slijt. Nou ja, bijna niet dan.

Het gekke van dit shirtje is dat het NIET SLIJT.
En dan bedoel ik dus: NIET.

Ook niet in de zin van vlekken onder de oksels, pillige pluisjes of zwart dat langzaam maar zeker bleker wordt. Nee. Mijn shirtje is nog altijd zwart.

Ik heb gezocht naar bewijzen om te ondersteunen dat het shirtje inmiddels oud is en kwam in elk geval 1 foto tegen die ik eenvoudig kan dateren. Zomer 2010. Best lang geleden dus. En ik weet zeker dat ik het shirt daarvoor ook al een tijd had.

Shirts en overhemden waar de gaten in vallen

Waarom kunnen dit soort stofjes gemaakt worden, maar tref ik steeds vaker andersoortige stoffen? Stof waar binnen de kortste keren een gaatje in verschijnt. Ter hoogte van de navel zo ongeveer.

Niet alleen bij mezelf, maar ook bij mijn man: in goedkope shirts, dure shirts, dure overhemden, en ook bij mijn zoon: in shirtjes en truien van verschillende merken en winkels.

Meld het bij je kledingzaak

Ik ontdekte dat wij niet het enige huishouden zijn dat geplaagd wordt door deze mysterieuze gatenziekte. Er is een paar jaar geleden een uitzending van het programma RADAR aan gewijd. De conclusie: Mwah, ja, niet helemaal zeker te zeggen.

De tip: in elk geval even melden bij uw kledingzaak.

Ja hoor. Dat gaat iedereen vast wel doen.
(Iedereen behalve ik dan. Ik ben niet zo goed in dat soort dingen, dat vind ik veel gedoe. Ik loop er wel een tijdje mee door, promoveer het shirt als het echt niet meer kan tot kluskleding of poetslap en koop dan weer wat nieuws.)

Gaatjes zorgen voor omzet

En dat is de kern vrees ik. Ik ben vast niet de enige die zo denkt. Dus al die gaatjes in net-nieuwe-kleding, zorgen voor meer omzet. Want: we halen wel even wat nieuws. In de hoop dat er iets tussen zit waar de gaatjes niet spontaan in vallen.

Meer omzet, de ongezonde drive die volgens mij aan de basis staat van heel veel dingen die op deze aarde aan de hand zijn.

Maar dan terug naar mijn shirtje. Dat onverwoestbare shirtje, dat helemaal niet zo verschrikkelijk duur was. Ik begrijp best dat winkels als H&M zichzelf de markt uit werken als ze dit soort spullen blijven verkopen.

Kunnen we iets anders verzinnen?

Maar toch, maar toch! De wereld is gebaat bij producten die lang(er) meegaan. Bij producten die gerepareerd, hergebruikt of simpelweg gerecycled kunnen worden.

Ik wil best regelmatig een kleine storting doen bij H&M voor ieder jaar dat mijn shirtje meegaat. Dan kunnen zij blijven bestaan (al weet ik op den duur niet wat voor werk ze nog te doen hebben als kleding gewoon goed blijft) en hoef ik niet keer op keer winkels af te struinen op zoek naar kleding die wat langer dan een dag mee gaat.

En mocht ik zo’n überdegelijk shirtje zat worden? Dan kan het altijd nog naar een kledingruilparty!

Pin It on Pinterest

Share This